Integrationspris til eritreansk flygtning
Den 32-årige flygtning Abel Zemhret fra Eritrea har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2016. Prisen gives til en kristen flygtning, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at blive integreret i det danske samfund. Prisen, der består af krus, en kurv og diplom, blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior på Tværkulturelt Centers forårskonference i København med temaet Jeg var fremmed.
Ved prisoverrækkelsen understregede Bent Melchior, at selv om Abel Zemhret kun har været i Danmark i forholdsvis kort tid, har han vist, at han er et usædvanlig initiativrigt menneske, hvor handling fører til integration. Ikke alene overlevede han flugten over Middelhavet, der tog fem dage. Midt i alt har han bevaret troen på fremtiden og evnen til at skabe nyt – til glæde, gavn og inspiration for andre flygtninge.
Abel Zemhret studerede teologi og filosofi i hjemlandet Eritrea på Afrikas Horn, inden han for to år siden måtte flygte og endte i Danmark. Som asylsøger var han i praktik på Røde Kors´avis New Times, hvor han var med til at give andre asylsøgere en stemme. På asylcentret samlede han beboere, der ønskede at deltage i de månedlige engelsksprogede gudstjenester i Roskilde Domkirke, og fungerede som kontaktperson til andre kirkelige tilbud, ligesom han samlede sine landsmænd til bibellæsning på modersmålet tigrinya. Da han fik asyl for et år siden, blev han boligplaceret i Ringsted, hvor han går på sprogskole og deltager i praktikforløb, arbejder som frivillig i en kirkelig genbrugsbutik og har været med til at starte et eritreansk fodboldhold, der i dag sponsoreres af lokale firmaer. Han er desuden en efterspurgt oplægsholder og gæstelærer og har undervist såvel universitetsstuderende som konfirmander.
Abel Zemhret er kendt som et positivt, åbent og udadvendt menneske, der på kort tid er nået længere end de fleste i sin integration trods grænseoverskridende oplevelser i hjemlandet og en traumatisk flugt. Som en ressourcefuld repræsentant for en af de senest ankomne flygtningegrupper er han et eksempel for andre nyankomne.
Den kirkelige baggrund er den katolske kirke i Asmara, hvor han blev indviet som diakon. I Ringsted kommer han blandt andet i Sct. Bendts Kirke og har også kontakt til den eritreansk-ortodokse menighed i Mariakirken i København.