Seniorliv: 59-årig tidligere buddhist døbt i vietnamesisk menighed  

(Nyt på tværs 3-2011)

Et gulstens parcelhus i en dansk provinsby. Bil, børn og børnebørn og mangeårigt job som socialpædagog. For en umiddelbar betragtning adskiller Lam-Phol Lams hverdag sig ikke fra mange danskeres. Men når den 59-årige vietnameser ser tilbage på sit liv, er der to afgørende vendepunkter: Den aprildag i 1975, da han landede i Aalborg Lufthavn sammen med godt 200 andre børn og unge på flugt fra det krigshærgede Sydvietnam og de fremrykkende nordvietnamesiske styrker. Og den dag sidste år, da han som tidligere buddhist blev døbt i en vietnamesisk menighed i Slagelse.

Læs mere: Barn af Vietnamkrigen 

Kristen palæstinenser: Jeg bliver glad, når jeg hjælper andre  

(Nyt på tværs 3-2011)

De fleste palæstinensere i Danmark kommer fra Libanon og flygtede i sin tid på grund af den libanesiske borgerkrig. En af dem er Marie Jerious Freiwat, der har boet i Aalborg i 25 år. Her bor også de to voksne sønner, to brødre og en søster. Den 68-årige tidligere dagplejemor, der voksede op i en palæstinensisk flygtningelejr, er i dag en aktiv folkepensionist, der gerne bruger tid og kræfter på at hjælpe andre. For syv år siden genopdagede hun barndommens kristne tro.

Læs mere: Glad for livet

Seniorliv: Kurdisk frihedskæmper prioriterer familien

(Nyt på tværs 3-2011)

I hjemlandet blev han hædret som frihedskæmper og nationalhelt. Siden Jalal Ali som 16-årig blev sendt op i de kurdiske bjerge i Nordirak som partisan har han deltaget aktivt i kurdernes kamp for demokrati og selvstændighed - en kamp, der nær havde kostet ham livet, og som endte med flugt og foreløbig 23 år i eksil i Danmark.

Læs mere: Fra Kurdistan til Køge 

Kun Gud kan hjælpe os, siger irakisk ægtepar i halvfjerdserne, der venter på femte år på asylcenter

(Nyt på tværs 2-2006)  

 Op-holds-til-lad-el-se. Noor Bashar Matloob, pensioneret gymnasielærer fra Irak, smager på det lange danske ord og gentager det langsomt med tryk på alle stavelser. Så ser hun op og spørger: ”Hvornår tror du, vi får et brev, hvor der står: Du har fået opholdstilladelse?” Der er stadig en antydning af håb i stemmen.

Læs mere: Bedsteforældre bag pigtråd 

70-årig inder fra Frederikssund øver sig i at forenkle sit liv

(Nyt på tværs 1-2005)

Sally Larsen var fyldt 60, da familien efter mange år i Indien og udstationering i Afrika besluttede at slå sig ned i Danmark. Da var hendes danske mand gået på pension og datteren Kiran 14 år.

Læs mere: Ydmyg over for livet

Anwar Bhatti kom til Danmark som gæstearbejder for 35 år siden  

(Nyt på tværs 1-2005)

Da der blev holdt traditionelt pakistansk bryllup for 15-årige Anwar Bhatti og hans kone i 1948 i Lahore, var der næppe nogen af gæsterne, der forestillede sig, at parret ville få 24 børnebørn, der alle er født i Danmark.

Læs mere: Fra Pakistan til Værløse