Kinesisk menighed fremmer integration, mener kinesisk ingeniør

(Nyt på tværs nr. 3-2004) 

Li Peng er 44 år og ansat i et rådgivende ingeniørfirma i Nordsjælland. Han kom til Danmark som udvekslingsstudent i 1979 finansieret af den kinesiske stat. I 1988 blev han døbt i en international menighed i København. Det sidste år har han fungeret som tolk i Dansk-Kinesisk Fællesskab og vil gerne være med til at starte en kinesisk menighed i Danmark. I dette interview fortæller han, hvorfor han mener, at en kinesisk menighed vil fremme kineseres integration. Li Peng bor i Allerød med sin familie.

”Jeg vil gerne, at kinesere i Danmark lærer mere om Gud. Kinesere kender ikke noget til kristendommen, når de kommer til Danmark. De ved ikke, at mange kinesere bliver kristne i Kina i dag. I Kina kan man få mange problemer, hvis man taler om kristendommen. Mange forbinder stadig kristendommen med vestlige missionærer. Derfor er det vigtigt, at kinesere, der er kommet til Danmark, kan høre om kristendommen i en kinesisk menighed. Kristendommen er en meget stor del af dansk kultur. Men selv om kinesere er interesserede i kristendommen i den første tid i Danmark, kan kirken hurtigt tabe dem igen, hvis vi ikke på længere sigt kan tilbyde dem et fællesskab på deres egne betingelser.

     Jeg er sikker på, at kontakt med en kristen kirke vil hjælpe kinesere med at blive bedre integreret i Danmark. Når der holdes kinesiske gudstjenester, kommer der også danskere, der gerne vil lære kinesere at kende. Her skabes kontakt mellem kinesere og danskere.

 

Sommerlejr

I år var Dansk-Kinesisk Fællesskab med til at arrangere en kinesisk sommerlejr på Falster. Det var en vældig god idé. Vi var omkring 25 kinesere og danskere. Langt de fleste kinesere havde kun været i Danmark kort tid. På lejren mødte de danskere, som de kunne tale lidt dansk med, og samtidig kunne de tale kinesisk med hinanden og med de kinesiske ledere. Det virkede rigtig godt. Når kinesere får danske venner, bliver de mere interesserede i at lære dansk. Så er det ikke bare noget, man gør for kommunens skyld. Der er heller ikke den samme mur mellem kinesere og danskere, som der ofte kan være mellem kinesere. Vi er vokset op under kommunismen, hvor man aldrig vidste, hvem der angav hvem. Derfor kan vi stadig have svært ved at stole hundrede procent på hinanden.    

 

Videregiver erfaringer

På lejren kunne jeg pludselig genkende mig selv i de andre og se, at jeg kunne hjælpe folk. Fordi jeg har boet i Danmark i længere tid, kan jeg videregive mine erfaringer. Jeg ved for eksempel, hvordan det er at have børn i det danske skolesystem. En aften fik jeg lejlighed til at give mit kristne vidnesbyrd for alle på kinesisk. Det var en rigtig god ting. Det var også alletiders at synge kristne sange på kinesisk.

     Jeg kunne mærke, at kineserne følte sig trygge, selv om ikke ret mange kendte noget til kristendommen. Kun få af dem havde offentligt bekendt, at de tror på Kristus. Nogle sagde, at de ikke troede. De var taget med, fordi de havde hørt, at der var et godt fællesskab. Men efter lejren har to bedt om dåbsundervisning, og flere andre har også vist interesse for kristendommen.”

 

Fortalt til BMF