Indvandrerpræst er hiv/aids-konsulent

(Nyt på tværs 4-2007)

På en international aids-konference for et par år siden kom en mand hen til Ravi Chandran og takkede ham for hans indlæg om religion og aids. ”Det er første gang, jeg har mødt en præst, der ikke fordømmer mig. Da jeg fortalte præsten i min egen kirke, at jeg var hiv-smittet, jog han mig ud af kirken på grund af det, jeg havde gjort.”

Ravi Chandran tager imod på sit kontor på CrossOver, Aidsfondets etniske sekretariat i Lille Kirkestræde i hjertet af København et stenkast fra Strøgets menneskemylder. Heroppe i de lyse lokaler på anden sal har den 42-årige præst de sidste syv måneder været projektleder med ansvar for oplysning om hiv/aids til etniske minoritetsgrupper. Sideløbende er han præst for den internationale menighed International Christian Community (ICC), der holder gudstjenester i missionshuset Bethesda i København.  

     - Jeg er blevet fantastisk godt modtaget på min nye arbejdsplads. Jeg føler, at jeg bliver respekteret - både som menneske og som præst. Måske hænger det sammen med, at jeg ikke lægger skjul på, at jeg har meget klare holdninger, men jeg dømmer aldrig nogen, understreger Ravi Chandran, der har boet i Danmark siden 1993. 

 

Tværkulturel baggrund

Hvad får en travl præst til at sige ja til en fuldtidsstilling i en ikke-kirkelig organisation, hvor hovedopgaven er støtte til hiv-smittede, oplysning og rådgivning om hiv/aids og andre seksuelt overførte sygdomme?

     - Jeg sagde ja til at arbejde her, er det fordi behovet for rådgivning og oplysning om hiv/aids er så stort, ikke mindst i de etniske kirkelige miljøer. Med min tværkulturelle baggrund og uddannelse i teologi og rådgivning tror jeg, at jeg kan gøre en forskel. Jeg oplever ofte, at folk kommer og betror sig til mig, fordi de kan mærke, at jeg har let ved at relatere til mennesker fra forskellige kulturer. Samtidig var jeg allerede involveret som rådgiver på frivillig basis i kraft af, at jeg som præst har mange samtaler med hiv-smittede. I et internationalt kirkemiljø er hiv/aids noget, der berører rigtig mange - enten personligt eller gennem venner og familie. Nogle af dem, jeg har rådgivet, anbefalede mig til Aidsfondet som frivillig følgegruppemedlem og superviser, så jeg havde allerede kontakt med organisationen.    

     - Det spillede også ind, at min kone og jeg tilbragte syv år i Østafrika som præstepar fra 1985-92. I de år begravede jeg mange, der døde af aids. Det var vores første møde med sygdommen. Men dengang havde jeg ingen erfaring med aids-rådgivning og vidste ikke, hvad jeg havde med at gøre. Det virkede alt sammen meget håbløst, fortæller Ravi Chandran.

 

40 millioner smittet

I dag er situationen meget anderledes for hiv-smittede - i alt fald i den vestlige verden, hvor der er adgang til livsforlængende medicin. Ifølge Ravi Chandran kan en person, der smittes som 20-årig, forvente at leve mindst 60 år. Men hiv/aids er stadig en meget alvorlig sygdom, der ikke kan helbredes. Det anslås, at knap 40 millioner mennesker er smittet - heraf over 20 millioner i Afrika syd for Sahara. I 2006 døde knap 3 millioner af aids. I Danmark konstateres der 300 nye tilfælde årligt - heraf en tredjedel blandt etniske minoriteter.

     Ravi Chandran fortæller, at det sværeste ved at leve med hiv ofte er omgivelsernes reaktion.

     - Her har kirken megen skyld. I stedet for at kaste en redningskrans ud til mennesker, der er ved at synke, har vi dunket dem oven i hovedet med en vognstang. Kirken har alt for længe fordømt hiv-smittede, fordi mange bevidst eller ubevidst forbinder sygdommen med en umoralsk livsstil. Det er meget uheldigt. Jeg tænker tit på, hvad Jesus ville have gjort. Ville han have fordømt de hiv-smittede og gået i en bue uden om dem - eller ville han ikke netop have sat sig midt iblandt dem? Som kirke skal vi blive meget bedre til at acceptere mennesker, som de er. Kristne burde være de sidste til at diskriminere og fordømme.

     - De sidste syv måneder har jeg lært utrolig meget. Gennem mit arbejde har jeg mødt alle mulige forskellige slags mennesker. Jeg er blevet meget mere opmærksom på, at vi må lære at kontekstualisere det kristne budskab, så det giver mening for mennesker der, hvor de er. Det, mange reagerer imod, er jo ikke det kristne budskab, men den indpakning, det kommer i.

 

Fordel at være præst

I sit arbejde oplever Ravi Chandran det som en klar fordel at være præst, selv om den rådgivning, han tilbyder, i udgangspunktet er religiøst neutral.

     - De mennesker, der kommer til mig, har krav på professionel rådgivning uanset religiøs overbevisning. Men de fleste etniske minoriteter er i en eller anden grad religiøse mennesker. Det kan være med til at skabe tryghed, at jeg tager deres tro alvorligt og kan støtte dem teologisk og sjælesørgerisk, fortæller Ravi Chandran og tilføjer, at han har et godt samarbejde med en meget respekteret afrikansk imam, der arbejder i CrossOver som frivillig.

 

Aids på dagsordenen

Ravi Chandran tager gerne ud og taler i kirker og foreninger, der vil at sætte hiv/aids på dagsordenen - både i forbindelse med World Aids Day den 1. december, og på andre tidspunkter.

     - Mit budskab er meget enkelt: (1) Afholdenhed - den bedste måde at undgå smitte på. (2) Troskab i ægteskab og parforhold. (3) Brug kondom, hvis... Her kommer jeg på kollisionskurs med mange kirkelige og muslimske miljøer, der siger, at jeg dermed blåstempler sex uden for ægteskabet. Det er ikke rigtigt. Men vi tager grusomt fejl, hvis vi lader som om unge i religiøse miljøer aldrig har sex uden for ægteskabet. Jeg håber, at det ikke sker, men hvis det sker, kan vi i det mindste lære de unge at beskytte sig i stedet for at pådrage sig en meget alvorlig sygdom.        

CrossOver støttes gennem Aidsfondet af Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune og har fem ansatte og et team af frivillige. Ravi Chandran står til rådighed som aidskonsulent for Tværkulturelt Centers netværk.

www.cross-over.dk / 3631 0404 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.