Februar - 2022

Lad os bede for medmenneskeligheden

"Lad os samles i bøn for medmenneskeligheden." Det siger den ukrainske græsk-katolske præst Vasyl Tykhovych, der har boet i Danmark siden 2005 og holder gudstjenester på ukrainsk i Sankt Ansgar Kirke i København, Sankt Norberts Kirke i Vejle og i Sct. Mariæ Kirke i Aalborg. Vasyl Tykhovych holdt den første gudstjeneste på ukrainsk i Danmark i 2007. 

I disse dage samles hanmed herboende ukrainere til bøn for sit land og folk. Han selv og mange andre herboende ukrainere har familiemedlemmer, der risikerer at blive sendt i krig.   

Lad os huske vores ukrainske medborgere i Danmark i forbøn, medleven og omsorg.  

Vedhæftetforslag til liturgi/andagt fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd samt samt forslag til kirkebønpå søndag.

  

GUDSTJENESTER OG ANDAGTER

Lørdag den 26. martsholder sognepræst Olga Grygorieva Kohen, Rødby, der er russiskfødt og taler ukrainsk, andagt i Maribo Domkirke kl. 20, hvor der bliver mulighed for at tænde lys og bede for fred og forsoning i Ukraine. Biskop Elof Westergaard holder forbønsgudstjeneste i Ringkøbing Kirke kl. 19 med bøn om fred i Úkraine og Europa (aftenandagt).  Der arbejdes på at holde forbønsgudstjenester i alle landets 10 stifter på lørdag med bøn for Ukraine, ligesom mange sognekirker inviterer til andagt og bøn sammen med herboende ukrainere.       

FAKTA OM UKRAINERE I DANMARK

Ukrainere i Danmark

Alle med ukrainsk oprindelse (tal pr. 1. jan. 2022): 16.422

- Heraf ukrainske statsborgere: 14.236

- Heraf født i Danmark: 3.059

Nye opholdstilladelsertil ukrainere 2021 (erhverv)

I 2021 fik 2.662 ukrainere opholdstilladelse i Danmark på erhversområdet - heraf 1.567 inden for landbruget, 103 gennem fast-trackordningen, 26 via positivlisterne og 868 pga. familiemæssig tilknytning til personer med opholdstilladelse på erhvervsområdet. 

Hvor bor de?

Størstedelen af Danmarks ukrainere bor i Jylland, men der erukrainere i alle stifter. De 10 danske sogne, hvor der bor flest ukrainere: Islands Brygge Sogn (129), Lumby Sogn (ved Odense) (115), Sydhavn Sogn (83), Ikast Sogn (62), Ulstrup Sogn (61), Agerskov Sogn (61), Farsø Sogn (59), Skjern Sogn (59), Brønderslev Sogn (57) Assing Sogn (ved Herning) (51)

Religion

Langt de fleste ukrainere er kristne. De fleste er ortodokse.
I 2020 var 502 ukrainere medlemmer af folkekirken.

Kontaktoplysninger

Vasyl Tykhovych, ukrainsk græsk-katolsk præst i Danmark: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., mobil 2085 3958

Sogne- og folkekirkelig migrantpræstOlga Grygorieva Kohen: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.