Marts - 2022

Den 59-årige palæstinenser Tarek Freiwat fra Nørresundby har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2022. Prisen, der består

af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af pastor emeritus Claus Oldenburg, tidligere Garnisonskirken, i København i weekenden, hvor også tidligere

generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm havde sendt en skriftlig hilsen.  

Tarek Freiwat kom til Danmark fra Beirut i 1986 på flugt fra den libanesiske borgerkrig og arbejder i dag som pædagogmedhjælper i en børnehave. I mere end 20 år har han været leder for arabiske menighedsfællesskaber i Brønderslev Kirke og Bethaniakirken i Aalborg. Han modtog prisen for en mangeårig indsats for at bygge bro mellem palæstinensere og dansk kirkeliv og give arabisktalende flygtninge og migranter mulighed for at deltage i et kristent fællesskab på deres eget sprog, hvor der bliver taget hånd om såvel børn som voksne. En indsats, der gennem årene har lettet indgangen til det danske samfund for mange nyankomne palæstinensere og hjulpet dem med at holde fast ved deres kristne tro i et nyt land.          

I sin tale ved prisoverrækkelsen udtrykte Claus Oldenburg sin beundring for Tarek Freiwats indsats:

     ”Det er en stor ære for mig at få lov til at overrække dig Årets Krus – Årets Knus som en anerkendelse af det store arbejde, som du har udført blandt arabisktalende, hvoraf palæstinensere er en af de største grupper. Palæstinensere er statsløse. Det gør det ikke nemmere at være flygtning. Din indsats fortjener anerkendelse ud over alle grænser.

     Du er født i Beirut i en flygtningelejr. Så kom borgerkrigen, og din familie blev nødt til at flygte. Du har haft en ungdom på fødderne, på flygtningefødder. Det har kostet nogle af dine familiemedlemmer livet. Du har prøvet det hele – at være flygtning, statsløs og undervejs. Men din kristne tro har båret dig igennem og givet dig dit store overskud. Det er troens og taknemmelighedens overskud. Så tak til Gud. Stort til lykke og Guds fred, ” sluttede Claus Oldenburg.

Efter prisoverrækkelsen bidrog fløjtenist Linnéa Villén med en musikalsk hyldest sammen med Roger Munck-Fairwood på klaver, og Elizabeth Padillo og Jens Chr. Olesen sang på nepalesisk.

Det var en glad og taknemmelig Tarek Freiwat, der afsluttende fik ordet:  ”Tusind tak til jer alle. Det siger jeg fra hele mit hjerte. Jeg er statsløs og har oplevet mange ting, men Jesus Kristus er mit håb. Jeg har et hjemland i himlen. Der er ingen krig og ingen traumer. Prisen giver os håb til at fortsætte med at give Jesu kærlighed til andre.”

 20220318 161616

______________________________________________________________________

Tarek Freiwat

  • Født i 1963 i en palæstinensisk flygtningelejr i Østbeirut.
  • Flygtede som 13-årig til Vestbeirut under den libanesiske borgerkrig.
  • Flygtede i 1986 sammen med sin familie til Danmark, hvor de fik asyl og blev bosat i Brønderslev.
  • Har arbejdet som pædagogmedhjælper i en børnehave i 30 år.
  • Gift med Antoinette. Sammen har de tre voksne børn: Grace (37), Maria (33) og Jakob (32).
  • Opvokset som katolik og i dag medlem af Bethaniakirken i Aalborg og leder af det arabisksprogede menighedsfællesskab i Brønderslev og Bethaniakirken gennem mere end 20 år.    
  • Bor i Nørresundby.