Marts 2019

Den 34-årige sygeplejerske Mediatrice Bizindavyi Mushimiy fra Brønderslev har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2019. Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm på Tværkulturelt Centers konference i København d. 22.-23. marts med temaet ”Større end os selv – Tro og fællesskab i en migrationstid.”

AndreasogMediatrice

Andreas Kamm begrundede prisen med, at Mediatrice Bizindavyi Mushimiy, der kom til Danmark i 2008 som kvoteflygtning fra borgerkrigen i det østafrikanske land Burundi, er et levende eksempel på en flygtningeskæbne, som er overgået rigtig mange fra det afrikanske kontinent - men samtidig er den nordjyske sygeplejerske og mor til tre helt speciel. For hun har formået at opbygge et nyt liv med enimponerende viljetil ikke at lade fortiden få det sidste ord:

”Du har vist, at du har etenestående drive. Den konflikt, der gjorde dig til flygtning, har dybe tragiske rødder i den europæiske kolonihistorie, der førte til forfærdelig forfølgelse af mennesker i dit land. Du mistede dine forældre og søskende. Som mange andre måtte du flygte en meget lang vej. Mere end 3.000 kilometer fra Burundi til Sydafrika. Grundlæggende havde du kun dine to ben som transportmiddel. Det var langt. Det var farligt. Du havde ingen penge. Du var alene. Du var kun 19 år. Du gik så at sige i mørke. Sådan må du have oplevet den lange vandring og senere mødet med Danmark – et land, du ikke kendte noget til.”  

”Men du gav ikke op. Ikke alene har du taget en uddannelse her og arbejder i dag som sygeplejerske. Du er på vej ind i lokalpolitik. Du har engageret dig i kirken. Midt i en travl hverdag har du tid og omsorg for andre. Du er enfantastisk rollemodel, ikke kun for andre flygtninge med sandeligogså for unge mennesker, der er født og opvokset her i landet.”

Andreas Kamm sluttede med at udtrykke sin respekt forMediatrice Bizindavyi Mushimiys kristne tro: ”På store strækninger i dit liv har du været næsten alene. Men du har haft en ledsager, der har givet dig kræfter til at fortsætte, nemlig Gud. Som du har sagt et sted: Mange flygtninge føler, at Gud har glemt dem. Men Gud glemmer ingen. - Det synes jeg er meget flot sagt.” 

_______________________________________________________________________

Tidligere overrabbiner Bent Melchior har sendt prismodtageren følgende hilsen:

Kære Mediatrice,

Det var egentlig mig, der havde fået den ære at overrække dig en kurv i dag. Men på grund af andre aftaler lod det sig ikke gøre.

Imidlertid har jeg haft lejlighed til at læse om nogle af højdepunkterne i dit livs historie, og jeg vil gerne give udtryk for min beundring. Sikke en styrke. Sikke en glæde ved livet. Sikke en trang til frihed. Du er i sandhed beundringsværdig. Du har vist et ukueligt håb for fremtiden, og du har generøst delt ud af dette håb til alle os andre. Det kan vi slet ikke takke dig nok for, men du skal vide, at vi er mange, der er dig dybt taknemmelig. - I virkeligheden er det slet ikke så tosset, at jeg ikke skal give dig en kurv. Men hvor ville jeg gerne have givet dig et knus!                                              

Kærligste hilsener - Bent Melchior

MEDIATRICE BIZINDAVYI MUSHIMIY

  • Sygeplejerske på Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
  • Gift med Richard Bizindavyi, der læser til energiingeniør. Sammen har de børnene Mercy (9), Malik (5) og Zane (1). 
  • Bor i Brønderslev.
  • Medlem af den katolske kirke i Aalborg, hvor hun blandt andet har taget initiativ til kirkekaffe og afrikanske aftener.
  • Medlem af integrationsudvalget i Brønderslev Kirke frem til 2017. Er fortsat med til at arrangere de årlige internationale pinsegudstjenester. 
  • Byrådskandidat i Brønderslev ved kommunalvalget i 2017.