INTEGRATIONSPRIS TIL IRAKISK FLYGTNING FRA ÅGERUP

Den 59-årige elektrotekniker Samir Bagi har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2018. Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior på Tværkulturelt Centers forårskonference i København med temaet ”Den gode integration – andre fortællinger”.

IMG 9370IMG 9363

Samir Bagi kom til Danmark i 2000 som flygtning fra Saddams Husseins Irak sammen med sin syvårige søn. Efter to år fik han familiesammenføring med sin kone Busra og de to yngste børn. 18 år senere er han et inspirerende eksempel på vellykket integration - og på en tidligere flygtning, der i dag er med til at gøre hverdagen lettere for nyankomne flygtninge.  

Som elektrotekniker fandt Samir Bagi hurtigt arbejde som radiomontør i Danmark, og i 2008 blev han den første flygtning i Roskilde Stift, der blev medlem af menighedsrådet ved Ågerup Kirke, hvor han fortsat er aktivt engageret i kirkens liv. Da byen for to år siden modtog et større antal flygtninge fra Syrien og Eritrea, tog han initiativ til Etnisk Forum - et brobygningsprojekt med café og samvær i sognegården, der samler sognets beboere på tværs af religion og etnisk oprindelse. Hertil kommer et tilbud om dyrkning af private gårdhaver, hvilket har været meget populært.

I dag fungerer Samir Bagi som en værdsat kulturtolk, der har været med til at skabe tryghed og trivsel for de nyankomne familier. Samtidig har han med sit personlige nærvær, kulturelle indsigt og gode humør formået at nedbryde barrierer og skabe større gensidig forståelse i lokalområdet.

I sin tale understregede Bent Melchior, at prisen både blev givet for en personlig indsats for at blive integreret i et nyt land, hvor der stilles mange krav til de nyankomne om at ændre hele deres livsform, og for et bemærkelsesværdigt overskud til at hjælpe andre med at finde sig til rette i Danmark:

- For det hele. I Danmark besluttede du, at du ville være aktiv og positiv og gøre noget godt. Og det har du gjort. I dag, 18 år senere, er det dig, der hjælper nye borgere. For du har selv været i den situation, om de nu er i. Og dermed er du den allerbedste lærer, nogen kan få – og en inspirerende repræsentant for de mange irakere i Danmark.dig har kirken været en indgang til fællesskab i et nyt land. Som kaldæisk kristen har hele dit liv været gennemsyret af tro. Du erfarede tidligt, at Gud findes over det hele. I Danmark besluttede du, at du ville være aktiv og positiv og gøre noget godt. Og det har du gjort. I dag, 18 år senere, er det dig, der hjælper nye borgere. For du har selv været i den situation, om de nu er i. Og dermed er du den allerbedste lærer, nogen kan få – og en inspirerende repræsentant for de mange irakere i Danmark.

Der bor 32.494 irakere i Danmark. Heraf har 22.376 dansk statsborgerskab. Knap en tredjedel er født i Danmark. (Danmarks Statistik 1. jan. 2018)