(Nyt på tværs 2 - 2019)

Faith Mensah vil vise de unge, at det godt kan være cool at være kristen

Det er ikke alle migrantkirker, der har svært ved at holde på de unge. I den afrikanske menighed Church on the Rock i Valby er en ny generation parat til at tage over. En af dem er Faith Mensah, der om kort tid afslutter en bachelor i erhvervsøkonomi. Hun er ikke i tvivl om, at migrantmenigheder har noget attraktivt at tilbyde unge, der som hun selv er født og opvokset i Danmark.

Læs mere: Troen er noget, jeg er vokset ind i 

Ruth fra Herlev er både etiopier og dansker

Nyt på tværs 1-2013

Ti måneder som volontør i Etiopien blev et vendepunkt for 23-årig københavnsk sygeplejeelev. Som teenager havde Ruth Negash svært ved at finde sin identitet. Var hun dansker eller etiopier? Først da hun befandt sig i det land, hendes forældrene kom fra, fik hun klarhed over, hvem hun er: En etiopier født i Danmark. Over en kop kaffe i køkkenet på fjerde sal på et kollegium på Nørrebro fortæller hun om at vokse op med to kulturer - og hvorfor hun i dag føler sig hjemme i begge kulturer.  

Læs mere: Rødder i to kulturer

Volontør på Internationalt Kristent Center i Århus er tidligere asylbarn

(Nyt på tværs 4-2011)

Sara Basem Yousif er 19 år og student fra Århus Katedralskole. Som kristen assyrer tilhører hun et af Mellemøstens ældste kirkesamfund. Hun er født i Rusland under forældrenes flugt fra Irak kort efter Golfkrigen i 1991. Da hun var knap to år gammel, søgte forældrene asyl i Danmark. Det næste år boede familien på skiftende asylcentre. I 1994 fik de asyl og flyttede til Randers og senere Århus, hvor Sara voksede op sammen med to yngre søstre. I august blev Sara ansat som volontør i Internationalt Kristent Center (IKC) i Århus - Indre Missions tværkulturelle arbejde ud fra missionshuset Stjernen. Her underviser hun udlændinge i dansk, deltager i sprogcafé og laver aktiviteter for børn m.m. - Sara fortæller om at være ung, kristen og barn af to verdener:

Læs mere: Barn af to verdener

Gik 3000 kilometer til fods på flugt fra borgerkrig

(Nyt på tværs 2-2008)

Mediatrice Bizindaryi har netop bestået sin første danskprøve efter fem uger på sprogskolen i Brønderslev. I forvejen taler hun kirundi, fransk, swahili, engelsk og lidt zulu. Hun er 23 år og en af de 500 kvoteflygtninge, som Danmark skal modtage i år gennem UNHCR. I februar startede hun livet forfra i Nordjylland efter tre år på et flygtningeherberg i den sydafrikanske millionby Johannesburg. Her endte hun efter at have gået 3000 kilometer til fods, da hun som 19-årig nybagt student måtte flygte fra borgerkrigen i hjemlandet Burundi.

Læs mere: Fra Burundi til Brønderslev 

Tværkulturel sommerlejr var feriens højdepunkt for 17-årig congoleser

(Nyt på tværs nr 3-2007)    

  Gode ferieoplevelser i det nye land er en vigtig del af integrationsprocessen. Derfor samler kirker og kirkelige organisationer hver sommer flere hundrede danskere og nydanskere til flersprogede sommerlejre og stævner med fokus på den kristne tro, sang og musik, relationsbygning og fælles aktiviteter. Blandt dette års førstegangsdeltagere var en ung congolesisk kvoteflygtning fra Randers, der kom til Danmark i april. I dette interview fortæller Patrick Ivulu om sig selv og hvordan han oplevede de fem dage sammen med godt hundrede andre danskere og nydanskere på Hestlund Efterskole i Midtjylland. Lejren var arrangeret af Luthersk Missionsforening og Indre Mission.  

Læs mere: Alene i Danmark

8-årige Olivia er asylbarn på fjerde år

(Nyt på tværs nr. 1-2007)

Olivia kan ikke huske, hvordan det er at leve et normalt liv. Måske har livet aldrig været normalt for den 8-årige irakiske pige. Hendes familie er blandt de 3,8 millioner irakere, der har forladt deres hjem på grund af vold, mordtrusler og etnisk udrensning siden den amerikansk-ledede invasion for snart fire år siden. Forud var gået en længere periode med frygt og ustabilitet. For Olivias forældre endte flugten i Danmark, hvor de i dag er blandt de knap 600 irakere, der har fået afslag på asyl. Men på grund af den eskalerende borgerkrig tør de ikke rejse tilbage - og af samme grund kan de ikke udsendes tvangsmæssigt. Derfor bor Olivia og hendes to ældre søskende på fjerde år på et asylcenter.

Læs mere: Olivia - et asylbarn

23-årige Raisa ventede på opholdstilladelse i fire år

(Nyt på tværs nr. 1-2007) 

Fra køkkenvinduet i studenterlejligheden på fjerde sal i et af Odenses gamle byhuse er der udsigt til Odense Sygehus. Her får Raisa Hakhverdyan snart sin gang som medicinstuderende. Det har altid været den 23-årige armeniers drøm at læse til læge, men da hendes familie for snart syv år siden måtte flygte fra hjemlandet, blev drømmen sat på standby. Der gik næsten fire år, inden Raisas familie fik opholdstilladelse. Men til trods for flere afslag på asyl holdt Raisa fast ved håbet om en fremtid i Danmark. I dag læser hun medicin på andet semester ved Odense Universitet. - Hun ser over mod sygehuset: Det tager kun fem minutter på cykel, siger hun og smiler.

Læs mere: Jeg har lært at kæmpe 

23-årige Nargíz bruger sine kreative evner som voluntør i Internationalt Kristent Center    

(Nyt på tværs 4-2006)

Når Nargíz Galib står ved tavlen og gennemgår det danske talsystem for eleverne i Internationalt Kristent Centers danskundervisning i Bethesda i København, kan man ikke høre, at hun kun selv har gået på sprogskole i fire måneder. Hun retter hurtigt og præcist sine afrikanske og sydamerikanske elevers udtale.

Læs mere: Komponistens datter

16-årig armenier fra Nærum vandt 1. præmie i musikkonkurrence  

 (Nyt på tværs nr. 2-2006)

Pokalerne fra Berlingske Tidendes klassiske musikkonkurrence står i række på bordet i lejligheden i Nærum: 3. præmie i 2003, 2. præmie i 2004 og 2005, og 1. præmie i 2006. Nu har 16-årige Yeghishe Tsaturyan, der til daglig går i 1. g på Nærum Amtsgymnasium, travlt med at øve til Jacob Gades Violinkonkurrence, hvor han sidst på måneden skal dyste med andre af Danmarks unge talentfulde musikere, hvoraf mange ligesom Yeghishe har anden etnisk baggrund end dansk.    

Læs mere: Violinen giver mig indre ro

Integrationspris til kristen assyrisk folkeskolelærer fra Århus

(Nyt på tværs nr. 2-2006)

Shamiran Benjamin Yousif brænder for at hjælpe unge med anden etnisk baggrund til et godt voksenliv. Som mor til fire teenagere og formand for Kristelig Assyrisk Børne- og Ungdomsforening kender hun bedre end de fleste de unges virkelighed i krydsfeltet mellem to kulturer. I marts modtog den 45-årige irakisk-fødte folkeskolelærer Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus - Årets Knus 2006 for sin utrættelige indsats for at bygge bro mellem unge nydanskere og det danske samfund - med udgangspunkt i de unges egne ressourcer.  

Læs mere: Invester i de unge

18-årige Merna har været på flugt i ti år

(Nyt på tværs nr. 1-2006) 

I oktober kunne Merna Samir Alhozy fejre 18-års fødselsdag på et sjællandsk asylcenter. Da var det næsten ti år siden, at hun i 1996 forlod hjemlandet Irak sammen med sin mor og to yngre søskende på flugt fra dem, der havde dræbt hendes far. I 2001 kom familien til Danmark og søgte asyl. Men som andre irakiske familier fik de afslag. I dag er Merna og hendes familie overflyttet til Sandholmlejren i Nordsjælland, der fungerer som udsendelsescenter for afviste asylsøgere. Merna sidder på sin seng på familiens værelse i en af de lave træbygninger og fortæller om sit liv og den barndom, hun aldrig har haft.

Læs mere: Jeg har aldrig været barn 

På mange måder ligner vi hinanden, siger 19-årige Zeinab fra Silkeborg

(Nyt på tværs nr. 4-2004)

Zeinab og Anna er veninder. Det har de været, siden de mødte hinanden i modtageklassen i Silkeborg for snart fire år siden. I dag går de i samme klasse på byens HF-kursus, læser lektier sammen flere gange om ugen, spiser sammen og overnatter i hinandens hjem. ”Vi er sammen næsten hele tiden,” siger de. Med deres venskab er de med til at aflive myten om, at muslimer og kristne ikke kan være venner. For 19-årige Zeinab er muslim, og 20-årige Anna er kristen.

Læs mere: Min bedste veninde er kristen

Tre unge interviewes at tale om spørgsmål vedrørende deres tro.

(Nyt på tværs nr. 2-2004)

Den første er en 16-årig aserbajdsjaner som mødte kristendommen i Danmark. Den andenvar Eva, der med konfirmationen bekræftede, at hun er kristen.  Dentredjeeren19 årgammelimamersøn,der mener,at det at væremuslimer hanslivsstil.

Læs mere: Ung tro - tre interviews

Forskellig religion - men samme humor

 (Nyt på tværs nr. 2-2003)

Ingen kan være i tvivl om, at de er meget forskellige: Ellis kraftige rødbrune hår hænger løst ned over hendes skuldre, og hun er iført en kort tætsiddende nederdel. Ruhinas hår er helt skjult under et stort sort tørklæde, der falder ned over de løstsiddende bukser og den pakistanske tunika. Ellis forældre kommer fra Sønderjylland. Ruhinas forældre kommer fra Pakistan. Elli er kristen. Ruhina er muslim.

Læs mere: Ingen hindring for venskab

16-årige Mourin trives på kristen efterskole i Vestjylland

 (Nyt på tværs nr. 2-2003)

Da Aulum kommune sidste år foreslog Sada Butros Sada (36) og Sundus Hermiz (35) at sende deres ældste datter Mourin på efterskole, var svaret et klart nej. Sada var kommet til Danmark som flygtning fra Irak i 1999. Året efter kom hans kone herop fra Jordan med familiens fem børn. Da havde familien været adskilt i knap et år. De havde aldrig hørt om efterskoler og havde meget svært ved at forestille sig, at familien endnu en gang skulle adskilles.

Læs mere: Efterskoleliv - også for irakere 

Religionsdialog er ikke forbeholdt voksne, siger tværkulturel ungdomskonsulent

(Nyt på tværs nr. 3-2002)

Teendialogdage om fordomme og aktivt medborgerskab for unge muslimer og kristne. Klubeftermiddage for muslimske børn i skoleferierne. Morgensamlinger med bibelfortællinger og religionstimer med præsentation af kristendommen for børn, der har en anden religion. Det er blot nogle af de ting, der fylder i tværkulturel ungdomskonsulent Andrew Smiths elektroniske kalender. De sidste syv år har den 36-årige englænder, der er ansat af den kristne NGO Scripture Union, været en hyppig gæstelærer på multi­etniske skoler i den midtengelske by Birmingham, der er kendt for sine tolv moskéer.

"Hvordan genkender muslimske piger hinanden, når I er helt tildækkede?" spurgte en kristen teenager nysgerrigt. Den muslimske pige svarede uden tøven: "På øjnene selvfølgelig!"

Læs mere: Lad de unge komme til

I Danmark har vi kun vores familie og vores Gud, siger Rafah og Zainab

(Nyt på tværs nr. 3-2002) 

De ligner ikke krigsbørn. Men de har levet med krig, raketangreb og FN-sanktioner det meste af deres barndom. De to kønne 17-årige tvillinger fra Kettinge på Lolland er irakiske muslimer og fortæller hurtigt, livligt og engageret på nuanceret dansk om tanker, holdninger, tro og fremtids­drømme. Man kan ikke høre, at det er mindre end halvandet år siden, at de hørte dansk for første gang.

Læs mere: Tvillingerne fra Bagdad

Dansk/ugandesisk søskendepar fortæller om at være ung mellem to kulturer

 (Nyt på tværs nr. 3-2002)

De er fremtidens brobyggere. Selv siger de, at de aldrig bliver hundrede procent danskere. Omgivelserne vil altid minde dem om, at de også er noget andet. Samtidig ved de godt, at de heller ikke hører til i forældrenes hjemlande. Dertil er de for danske. - I dette interview fortæller et dansk-ugandesisk søskendepar fra Dianalund om at vokse op mellem to kulturer og kunne se ting fra flere sider.

Læs mere: Man lærer at være sig selv 

Marlin er kristen assyrer og barn af to krige

(Nyt på tværs 4-2000) 

Umiddelbart kan man ikke se det på hende - krigens fingeraftryk. 19-årige Marlin Oraha fra Hasle ved Århus er en charmerende og moderigtigt klædt pige, der taler dansk i rivende tempo med kun en antydning af accent. Marlin er kristen assyrer og kom til Danmark som FN-kvoteflygtning fra en flygtningelejr i Tyrkiet for otte år siden sammen med sin familie. I dag er hun i gang med en uddannelse som modedesigner og udstråler livsmod og viljefasthed. Hun er på vej mod det mål, hun har haft, siden hun som lille pige designede tøj og kjoler til sine dukker i Bagdad. Men vejen til designerskolen i en dansk provinsby har været lang. To krige har sat deres fingeraftryk på hendes sjæl. - Marlin fortæller:

Læs mere: Krigens fingeraftryk

Interview med 25-årige Quang Van Lam, der kom til Danmark for syv år siden

(Nyt på tværs nr. 2-2000) 

"Det er i Vollsmose - men den pæne del," siger taxachaufføren på Banegårdspladsen i Odense, da hun hører adressen. Der er da også masser af grønne træer og luft mellem de firetages andelsblokke i Granhaven i Vollsmose, hvor alt denne solvarme forårssøndag ånder fred og fordragelighed. Kun et par sorthårede drenge, der leger med marmorkugler på den brede trappe op til boligblokkene, forstyrrer stilheden med deres ivrige råb.

Læs mere: Fra Saigon til Vollsmose