Britisk islamkender udfordrer fordomme

(Nyt på tværs 1-2014)

Hvis alle kristne i Vesten havde muslimske venner, ville mange fjendebilleder falde til jorden, siger den britiske islamkender Steve Bell, der var hovedtaler på en nordisk konference i Oslo i februar om kristne-muslimske relationer efter 9/11.  

 

Han har selv prøvet at blive betragtet som anderledes. Den 59-årige britiske islamkender Steve Bell voksede op i den engelske by Nottingham med en far, der var vestindisk indvandrer, og en skotsk mor.

     - Familierødderne går tilbage til Senegal og vestindisk slavehandel. Min far kom fra en kristen familie på Jamaica, hvor min farfar var metodist og lægprædikant. Selv om vi ikke havde en anden religion, skilte vi os ud på grund af vores hudfarve. Vi var børn af en indvandrer. Det har givet mig en grundlæggende forståelse for, hvordan det er at vokse op i et samfund, hvor omgivelserne betragter en som anderledes. Den samme oplevelse har rigtig mange muslimske andengenerationsindvandrere i dag, siger han.

     Steve Bell er oprindelig læreruddannet og underviste i en årrække på det amerikanske universitet i Cairo. I dag er han leder af den kirkelige organisation Interserve, der blandt andet tilbyder hjælp til kirker, der ønsker gode relationer til muslimer.        

     - Der bor to millioner muslimer i Storbritannien. Men mange britiske kristne har aldrig besøgt en muslim og ved ikke, at muslimer er ganske almindelige fredselskende mennesker med de samme håb og drømme for deres børn som alle andre. Desværre har mange kristne det samme forhold til muslimer, som jøderne havde til samaritanerne på Jesu tid.  

 

Hvorfor er så mange bange for muslimer?

- Når medierne altid bringer de værste historier og ikke interesserer sig for alt det positive, vokser de negative stereotypier. Mange kristne fortæller mig, at når de begynder at tale med muslimer, opdager de, at de jo er varme, venlige og gæstfrie mennesker. Muslimer er slet ikke sådan, som de troede!

     - Terrorangrebet mod USA i 2001 (9/11) har skabt voksende intern splittelse både blandt kristne og muslimer. Nogle kristne mener, at terror er islams sande ansigt. Sådan er alle muslimer. Det har ført til stigende modstand mod indvandring blandt kristne på den politiske højrefløj og mistænkeliggørelse af alle muslimer. Andre har en helt anden holdning og ser muslimers tilstedeværelse som en gave til os i Vesten og en del af Guds plan.

     - Mange muslimer har svært ved at forholde sig til 9/11. De er både vrede og forlegne. Det er en udbredt opfattelse blandt muslimer, at "de (terroristerne) havde ingen ret til at gøre det," som en pakistansk imam i Birmingham sagde til mig. Meget få mener, at Vesten fik som fortjent. I dag er islam under forandring. Men debatten kan være svær for os i Vesten at få øje på, fordi mange muslimer ikke ønsker at diskutere offentligt. Det giver fejlagtigt indtryk af, at alle muslimer taler med én stemme. Samtidig er det klart, at 9/11 har vist, at radikal politisk islam udgør en reel trussel, som skal tages alvorligt.

 

Hvad er dit råd til kirken i Vesten?

Mange steder er kirken stadig præget af hvid middelklassekultur. Det gør det svært at være nærværende i socialt udsatte områder, hvor der ofte bor mange muslimer. Kristne skal blive bedre til at være til stede, hvor der er brug for os. Hvis alle britiske muslimer havde kristne venner, ville det styrke den sociale sammenhængskraft. Det ville også påvirke den dominerende samfundsdiskurs, fordi flere ville tale på baggrund af personlig erfaring i stedet for som i dag frygt og fjendebilleder af de mystiske andre.