Glimt fra konference om mangfoldighed og livsglæde  

Menigheder på tværs: Inspirationskonference for danskere og nydanskere, der har lyst til at møde hinanden, få større viden om integration og flygtninges virkelighed og opleve et mangfoldigt kristent fællesskab med mad, kunst og musik på tværs af kulturer og kirkesamfund. Konferencen fandt sted i Fredens Kirke i København den 1.-3. november.  

Ta-a-la bai-na-na, A-kim in-da-na...
Stående ved kirkebænkene forsøger de godt 100 deltagere at synge med på den arabiske salme, der er en bøn om, at Helligånden må tage bolig i vore hjerter. En ældre iraker fra den kaldæiske menighed er forsanger. Da vi når tredje vers, fylder sangen det store kirkerum, der er udsmykket med malerier af herboende kunstnere fra Aserbajdsjan, Filippinerne og Bangladesh.

     Den arabiske salme, der indleder åbningsmødet, hvor sogne- og migrantpræst Massoud Fouroozandeh taler om glæden ved at være forskellig, sender et signal om, at her mødes kulturer og kirketraditioner i øjenhøjde. Den kristne kirke er global og mangfoldig, og alle har noget at bidrage med. Den iranskfødte præst forklarer, at kristne er kaldet til at være ét, men ikke ens. Vi er skabt forskellige, og Guds vision er en universel kirke, hvor der er enhed og glæde i mangfoldigheden, understreger Massoud Fouroozandeh.

     Konferencen holdes hen over en weekend med foredrag, oplæg og seminarer og slutter med international festgudstjeneste. Blandt de seminarer, deltagerne kan vælge imellem, er aktuel udlændingelovgivning, børneopdragelse mellem to kulturer, asyl og konvertering, at leve med traumer, konflikthåndtering og kunst og integration.    

Udlændingelov
Emile Djonga er med på konferencen for første gang. Den 42-årige tidligere sygeplejerske fra DR Congo kom til Danmark i 2009 som flygtning. I dag bor han i Haderslev, hvor han læser til social- og sundhedshjælper. Han oplever, at der i løbet af weekenden bliver sat ord på den længsel, smerte, usikkerhed og forventninger til et nyt liv, som mange flygtninge genkender. På konferencen valgte han seminaret om udlændingelovgivning.  

     - Som udlændinge har vi mange spørgsmål, men vi ved ikke, hvem vi skal spørge. Vi oplever, at mange love hele tiden ændrer sig. Samme lov laves om og om. Pludselig opdager man, at ens situation er helt anderledes end for seks måneder siden. Derfor har vi brug for viden. Det fik jeg på seminaret, siger Emile, der efterfølgende udvekslede erfaringer med deltagere fra andre seminarer.  

Forfulgte kristne
Fader Faris Toma Moshe er præst for de seks kaldæiske (irakiske) menigheder i Danmark og fortæller om de kristnes vanskelige situation i Irak. I 2004 blev hans kirke i Bagdad udsat for et bombeangreb efter søndagsgudstjenesten. Fire kirkegængere blev dræbt.

     - For 10 år siden var der en million kristne i Irak. Nu er der måske omkring 300.000. Vores ærkebiskop opfordrer de kristne til at vende tilbage. Men det er meget svært. Vi er meget nervøse. Bed for de kristne i Irak. Bed om fred, siger den irakiske præst.  

     De kristnes situation i Mellemøsten er et gennemgående tema, der tages op igen af professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet i konferencens hovedforedrag om forholdet mellem kristne og muslimer i Egypten og hvad kirken i Danmark kan lære.  

     Kristnes støtte til den afsatte præsident Mubaraks autokratiske styre og til ærens afsættelse af Det Muslimske Broderskabs præsident Mursi skal ses som en del af baggrunden for, at de seks millioner kristne i Egypten, der udgør halvdelen af de kristne i den arabiske verden, i dag er særligt udsatte for overgreb fra islamistiske grupper, mener professoren.

     - Det er ikke, at de kristne godt kan lide diktatorer. Men de er bange for kaos og voldelige islamister. Og med god grund. Men i dag er der ikke længere nogen til at beskytte dem.

     Han ser med bekymring på det kristne mindretals forsøg på at beskytte sig ved at isolere sig og barrikadere kirker. For manglende kontakt i hverdagen mellem kristne og muslimer giver grobund for fordomme og negative historier om hinanden. Og det er farligt, mener Jakob Skovgaard-Petersen med adresse også til den danske virkelighed. I stedet opfordrer han de kristne til at søge sammen med muslimer, der ikke har en islamistisk dagsorden. Efter foredraget står deltagerne i kø for at fortsætte debatten.

Menigheder i køkkenet
Med eksotisk duftende buffeter står migrantmenigheder fra Irak, Thailand og Etiopien/Eritrea for bespisningen af deltagerne, der kommer fra hele landet og er i alderen fra midt i tyverne til sidst i halvfjerdserne. I den lange madkø, der snor sig gennem mødesalen, går snakken livligt. Et kulinarisk kulturmøde, hvor migranter er værter og sultne danskere venter forventningsfuldt på, at det bliver deres tur ved buffetbordet.      

     Men kulturmødet går også den anden vej. Flere nydanske deltagere er indkvarteret privat hos danske familier fra københavnsk kirkeliv. Blandt dem er Law Sing fra Nordjylland, der deltager sammen med sin kone og parrets to børn på 5 og 7 år. Familien er kvoteflygtninge fra Burma og har boet i Danmark i seks år.

     - Vi har aldrig før prøvet at sove i et dansk hjem og være gæster hos en dansk familie. Det har været en rigtig god oplevelse, siger Law Sing.    

 

Håb
For Emile Djonga blev prædikenen ved søndagens festgudstjeneste en personlig påmindelse om ikke at miste håbet.

     - Prædikenen tog udgangspunkt i beretningen om Lazarus og handlede om tålmodighed. Når Gud griber ind med sin stærke hånd, gør han det i sin egen tid. Det var et budskab til mig. Jeg er alene i Danmark og har ikke set min kone og mine seks børn i fire år. Jeg savner min familie meget. Gud mindede mig om, at jeg skal være tålmodig.

 

Konferencen var arrangeret af Tværkulturelt Center i samarbejde med 10 kirkelige organisationer, mødesteder, folkekirker og migrantmenigheder. Se www.tvaerkulturrelt-center.dk