Juni 2012
FN har udnævnt d. 20. juni til verdens flygtningedag
På Vesterbro i København blev flygtningedagen markeret ved gudstjenesten søndag d. 24. juni.

"For os var dagen en anledning til at besinde os på de farer og den ydmygelse, mange flygtninge må igennem under deres flugt. En fra menigheden fortalte om sine mange år undervejs fra Iran til Danmark, og vi bad for dem, der aldrig når frem," fortæller indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen.   


En flygtning er et menneske - en mor, en far, et barn, en teenager, en bedstemor, en bedstefar - der er blevet tvunget til at forlade sit hjem. 15 millioner er flygtninge i et andet land. 28 millioner er internt fordrevne - det vil sige flygtninge i deres eget land.     

I 2010 søgte 850.000 asyl i et andet land - langt de fleste i et naboland. 80 procent af alle flygtninge opholder sig i verdens fattigste lande.

Mange af verdens flygtninge er mennesker, med hvem vi har den kristne tro til fælles. Både som enkeltpersoner og som kirke har vi brug for at høre disse menneskers historier om en kristentro, der bærer, også når alt er kaos. Og de har brug for mennesker, der vil lytte og være med til at give dem deres selvrespekt tilbage.

På verdens flygtningedag satte europæiske kirker i år særligt fokus på de mange navnløse, der omkom i forsøget på at nå fem til Europas grænser - i ørkenen, på havet eller på uvejsomme bjergstier. Ifølge FN er mindst 1.500 dødsfald dokumenteret i 2011. Det er flere end nogen sinde. I søndags blev der i mange kirker bedt for dem og deres familier.

Med 43 millioner flygtninge i verden har verden brug for en flygtningedag.