Flygtningegudstjeneste:
Bøn om mod til at være en stemme for dem,
der ikke har nogen stemme

Tekst og foto af Bent Dahl Jensen

Red.Bent.lysgudstjeneste 3968

Ved lysgudstjenesten blev der særligt sat fokus på de mange flygtninge, der med livet som indsats forsøger at krydse Middelhavet i håb om at nå frem til sikkerhed i Europa. Det sker ofte i overfyldte både, hvoraf en del kommer i havsnød undervejs fra Nordafrika mod Italien, Malta eller andre Middelhavslande. Alene i år har over 2.500 flygtninge og migranter mistet livet i Middelhavet, fordi deres både kæntrede inden de kom frem.

”Vi mindes alle dem, der mistede livet ved Europas grænser, og hvis spor er blevet borte i havet, i ørkenen og på uvejsomme bjergstier. Vi beder for alle dem, der har mistet en far, mor, søn, datter eller andre familiemed­lem­mer. Vi beder for alle, der sørger over dem, der omkom i Middelhavets bølger, fordi de søgte sikkerhed og et bedre liv hos os i Europa. Vi beder om mod til ikke at tie og kigge væk, men være en stemme for alle dem, der ikke har nogen stemme,” lød det i en af bønnerne, der blev bedt i Domkirken.

Indslag om Grækenland
Robert Crellin, der er medarbejder ved Apostelkirken på Vesterbro i København, fortalte om et par af de asylansøgere, han havde mødt i Grækenland, mens han arbejdede blandt asylansøgere i hovedstaden Athen. Han fortalte om, hvordan asylansøgere stuves sammen i små fængselsceller, hvor de lever under meget dårlige hygiejniske forhold. De er ikke kriminelle, og mange af dem er flygtet på grund af forfølgelse eller krig i hjemlandet, fortalte Robert Crellin.

Hans indtryk blev bekræftet af en afghansk flygtning, Younas, der har opholdt sig et stykke tid i Grækenland, men flygtede videre på grund af de dårlige forhold i landet og nu har søgt asyl i Danmark. Han fortalte, at han i Athen sov i parker om natten. Han fortalte også, at kristne hjalp dem med mad og tøj og faciliteter, så de kunne få et bad.

Bøn for alle fordrevne
I en anden del af kirkebønnen blev der bedt om, at flygtninge og fordrevne må opleve, at der er nogle som tager imod dem – og konkret for dem, der har søgt tilflugt i Danmark:

”Vi beder for dem, der er kommet til vort land: For børnene, at ikke lyset i deres øjne må slukkes. For de voksne, at de må kunne skabe et trygt og godt hjem for deres familie. For de ældre, at de må blive behandlet med værdig­hed og respekt. For dem, der har fået opholdstilladelse, at deres liv her må blive til glæde og gavn for dem og os alle. Vi beder for alle vore flygtninge og asylan­søgere – lad dem få lov at erfare din og deres medmenneskers forståelse, agtelse og omsorg.”

Også fokus på Syrien og Irak – og afviste konvertitter
Der var også særligt fokus på de blodige konflikter i Syrien og Irak, hvor adskillige millioner mennesker er drevet på flugt inden eller uden for landenes grænser.

”I denne tid med blodige konflikter i Syrien og Irak går vore tanker særligt til de kristne og andre mindretal i Mellemøsten.”

Mere generelt blev der bedt ”for alle, som har måttet forlade deres hjem, fordi de frygter for deres liv og ikke har nogen til at beskytte sig. Vi beder for alle i flygt­ningelejre og asylcentre, for dem, der sidder i fængsel, og for dem, der har fået afslag på asyl og skal udvises til en usikker fremtid.”

I den forbindelse blev der bedt for to afviste afghanske asylansøgere, der er konverteret til kristendommen, og som efter planen skulle sendes tilbage til Afghanistan med fly samme dag – altså næsten samtidig med afholdelsen af lysgudstjenesten.

Lysgudstjenesten i Københavns Domkirke blev arrangeret i samarbejde med Mødestedet og Tværkulturelt Center.

Kommende events

Tværkulturelle sommerlejre/Farsi sommerkonference:

Se under
Kalendarium/Andet

 

InspirationsDage
for migrantpræster
og ledere

Brogaarden, Middelfart
8.-10. august

 

Migrantkirkernes Domkirketræf

Vor Frue Kirke, København

25. sept. kl. 17

 

Inspirationskonference

Aarhus d. 8.-10. nov.

 

Internationale kirkelige mødesteder

Søndagens tekster

Bibeltekster på arabisk,
farsi, tigrinya og engelsk

Migrantmenigheder

Vejledning: Hvordan organiserer man sig i DK?

JUL i mange lande

24 opskrifter og interviews


Forside

 

84 sider: 100 kr

Læs mere

Video

Frihed til at drømme

Interview med ung afvist asylansøger

Konverteret - og hvad så?

Nydanske konvertitter i folkekirkelige fællesskaber

 

Konvertithfte forside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55 sider: 70 kr. 
Læs mere

 

Migranter synger

Migrantkor

i folkekirkens rum

 

Migranter.synger

Læs mere

Glem ikke gæstfriheden

Folkekirkens møde
med asylansøgere

 
Glem ikke gstfriheden Forside Download

Det gode samarbejde

Migrantmenigheder
og folkekirken

 Det gode samarbejde omslag

Læs mere

Med andre øjne

Migranters møde
med folkekirken

 

14021 TKC medandreojne

Læs mere

Kirke og migration

Principper-folder-reduceret10 principper Download

Tro, eksil og eksistens

Danmarks største samling af interviews med nydanskere fra 40 lande om liv og tro.
Selamawit-rettet lav 6646

Tværkulturelt Center på

facebook-logo

Medlemmer: 168 folkekirkesogne, kirkelige organisationer og migrantmenigheder m.fl.
Formand: Tidligere sognepræst Inge With Johannesen - Netværkskoordinator: Birthe Munck-Fairwood
Tværkulturel medarbejder: Ann Juul Kjestrup - Regnskabsfører: Ilse Due