Integrationspris til afrikansk flygtning
Social-og sundhedshjælper Christine Munezero, Aalborg, har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus, der tildeles en flygtning, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at bygge bro mellem danskere og nydanskere. Prisen blev overrakt af tidligere overrabbiner Bent Melchior på Centrets repræsentantskabsmøde i København.
Bent Melchior, der i 1943 selv måtte flygte til Sverige, begrundede prisen med, at Christine Munezero på forbilledlig vis har formået at opbygge et rigt og meningsfuldt liv til gavn for andre, selv om hun som flygtning har måttet starte helt forfra i Danmark med svære oplevelser i baggagen.
Christine Munezero er født i det østafrikanske land Burundi, hvor hun er uddannet diakon i den protestantiske kirke. Under den langstrakte og blodige borgerkrig, der startede i 1993, blev hun adskilt fra sin mand og datter og måtte flygte ud af landet. I 2000 kom hun alene til Danmark som asylansøger og fik asyl i 2001. I 2006 afsluttede hun en uddannelse som social- og sundhedshjælper og fik tre år senere dansk statsborgerskab.
Christine Munezero har været medlem af menighedsrådet i Bethaniakirken i Aalborg, hvor hun stadig står for månedlige internationale food parties, der samler danskere, flygtninge og indvandrere fra mange lande. Sideløbende leder hun afrikanske gudstjenester på fransk hver anden uge.
Gennem årene har hun opbygget en bred kontaktflade til afrikanere i Nordjylland, herunder de mange nyankomne FN-kvoteflygtninge fra Afrikas flygtningelejre, som hun har støttet i den første svære tid i et nyt land.
Med sin menneskelige varme og spontane livsglæde er Christine Munezero meget vellidt blandt borgere og kolleger i sit arbejde som social- og sundhedshjælper i Aalborg såvel som i kirkelige kredse, hvor hun har gjort en stor indsats for at skabe kontakt mellem danskere og afrikanere.
Hun er i dag genforenet med sin mand Augustin Ntunungu, der arbejder som buschauffør ved Aalborgs bybusser, og datteren Bernice på 21.